Na Avon pochod proti rakovine prsníka prišlo vyše 4000 ľudí

17.06.2012 Bratislava

Bratislava 16. júna (TASR) – Vyše 4000 ľudí sa dnes v Bratislave zúčastnilo na štvrtom ročníku Avon pochodu proti rakovine prsníka. Ženy, ale aj muži v ružových tričkách prešli od námestia pri Eurovei cez Vajanského nábrežie na Hviezdoslavo námestie a späť. Za predaj tričiek a nálepiek sa vyzbieralo 41.900 eur.

Pochod odštartovali tváre projektu. Spolu slávnostne prestrihli ružovú stuhu o 15.00 hodine Karin Habšudová, Ada Straková, Martin "Pyco" Rausch, Henrieta Mičkovicová, Petra Polnišová, Alena Heribanová, Maroš Kramár, Jana Kirchner, Hana Rapantová a ďalší. Pochod do centra mesta potom viedli mažoretky a bubeníci Campana Batucada. Niektorí hŕkali ružovými vajíčkami, iní mali na tričkách aj nálepky s odkazom "Za všetky" alebo "Za babičku". Dávali takto najavo za koho pochodujú. "Napĺňa ma to optimizmom, že toľko ľudí prichádza každý rok samo od seba," povedal po pochode Kramár. "Prišli ľudia aj z Košíc, Prešova, prišli aj sem," doplnila Heribanová. "Je dôležité robiť osvetu a netváriť sa, že sa nás to netýka, lebo tie následky sú potom desivé," podotkla Mičkovicová. Pochod prišla podporiť aj modelka Daniela Peštová.

Povedomie o tom, aké je potrebné chodiť na preventívne mamografické prehliadky sa každý rok zvyšuje. Myslí si to primár Mamologického oddelenia Onkologického ústavu svätej Alžbety v Bratislave Vladimír Bella. "Oproti západným krajinám sme však stále pozadu. Ženy sa toho boja alebo nemajú čas chodiť na vyšetrenie," uviedol pre TASR. Podľa jeho slov len jedna tretina žien prehliadky využíva a dve tretiny na ne vôbec nechodí. Sú pritom zadarmo. "Rakovina však nikdy nezmizne sama, len pokračuje," dodal.

V rámci akcie sa predalo 5900 tričiek a celkovo sa utŕžilo 41.900 eur. Výťažok v podobe darovacích šekov si prevzali zástupcovia Onkologického ústavu svätej Alžbety v Bratislave, kde na kúpu laminárneho boxu poputuje 13.900 eur. Ďalších 10.000 získala Nadácia IBD na kúpu ultrasonografickej sondy a 18.000 eur Liga proti rakovine na aktivity zamerané na boj proti rakovine.

Účastníkom počas celého dnešného podujatia hrali a spievali Zdenka Predná, Beáta Dubasová, Vidiek, Funkies či Zuzana Smatanová. Práve počas jej predstavenia ľudia vypustili k nebu stovky ružových balónikov ako prejav spolupatričnosti. Chceli tak vyjadriť, že myslia na tie, ktoré rakovine prsníka podľahli. Akcia skončila okolo 18.30 hodine.
 

Vyberte región